Vaksinefrykt i media

Oppdatering 7.10.15
I forbindelse med de fire VGartiklene nevnt nederst i denne blogposten kom Ole-Erik Iversen 29.9. med denne kommentaren i VG (klikk på bildet for lesevennlig størrelse)korstog01

Til dette har VG følgende tilsvar (klikk på bildet for lesevennlig størrelse)vgkorstog

Her fremstår etter min mening Kari Aarstad Aase og Jorunn Stølan ikke bare som vaksinemotstandere, men også som konspirasjonsteoretikere.
«Mest mulig informasjon». Ja, mest mulig informasjon om mulige negative konsekvenser, svært lite om det positive helhetbildet. Svartmaling.
«Mottatt penger fra Merck.» I lomma på Big Pharma.
Begge deler rett fra malen til vaksinemotstandere.
I tillegg ser de det som negativt at han sitter i kommiteen som anbefalte HPV-vaksinen, mens de syns det er problemfritt at Jesper Mehlsen (som de selv, uten dokumentasjon, femhever som ekspert på HPV-vaksinen) er leder av Synkopecentret ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler. Et senter som forsker på POTS.

I tillegg får Kari Aarstad Aase og Jorunn Stølan nå full støtte av vaksinemotstanderne på Vaksineaksjon.no, med Sandy Lunøe i spissen. Er det virkelig en støtte de vil ha?

Skjermbilde 2015-10-08 22.31.20


Norsk media, spesielt avisene, har en historie i forhold til spredning av vaksinefrykt. Det startet muligens før, men Wakefieldskandalen er et greit sted å begynne denne historien. Det førte til et globalt ramaskrik til det hele ble avblåst som tull. Vaksinedekningen sank drastisk en periode i mange land. Et eksempel på denne tidlige vaksinefrykten er denne artikkelen i VG fra 1999, som faktisk fortsatt står ukorrigert og brukes av vaksinemotstandere.
Jeg tar et vitenskaplig utgangspunkt her, både MMRvaksinen, HPVvaksinen og poliovaksinen virker og er  svært trygge.

I nyere tid er  svineinfluensavaksinen og debatten rundt den godt kjent og beskrevet. Media, spesielt NRK,  slapp til en liten gruppe vaksinemotstandere som advarte mot vaksinen og prøvde å skapte frykt, på manglende grunnlag, og med varierende motiv, også økonomiske. Selv anmeldte de Folkehelseinstituttet for å spre frykt. Det viste seg at vaksinen reddet liv, men ble også knyttet opp mot narkolepsi som en mulig bivirkning. Ikke en bivirkning vaksinemotsandere forutså.

Her er noen eksempler på hvordan media har blitt (mis)brukt på en måte som vaksinemotstandere har kunnet ta til sin fordel. Media har rett og slett talt deres sak. I denne sammenhengen spiller det lite rolle om det er økonomi, sensasjonskåthet, kunnskapsløshet, eller personlig vinkling som er motivet.

Spetalens angrep på HPVvaksinen 3.12.14 i Nettavisen og Hegnar.no hvor begge avisene stilte seg helt ukritiske til disposisjon for vaksinemotstand.

Sølje Bergman. Vaksinemotstandernes store helt en stund, da hun fikk øse av sin kunnskapsløshet nærmest over alt utover våren 2015. Her i TV2 og NRK, og det finnes utallige flere eksempler. Selv om hun tidlig ble plukket fra hverandre i NRK sitt program Folkeopplysningen.
Det skal sies at avisene også etterhvert tok inn kritikk av Bergman, Spesielt denne i Bergen Tidene, som mente Bergman var farligere enn vaksiner.

NRK presenterte Hans Kristian Gaarder som uavhengig forsker i et debattprogram. I denne sammenheng tok bloggen Saksynt opp temaet falsk balanse. Den kan fint oveføres de andre sakene.

NRK igjen, (27.11.14) en debatt om alternativ behandling kontra «skolemedisin». Ikke direkte vaksinerelatert i første del, men et godt eksempel på falsk balanse. Programmet avsluttes med en debatt mellom Hege Gjessing (president i den Norske Legeforening) og Sølje Bergman.

Helsemagasinet Vitenskap og Fornuft (VOF) trykket sensommeren 2015 et interview med Sandy Lunøe som satt et veldig ensidig lys på kampen mot vaksinemotstanderne, og fremstillte dem som et offer for mobbing. Jeg omtalte det her og her.

Så kommer jeg til det som har trigget denne blogposten. VG og HPVvaksinen.
I til sammen fire artikler har journalistene Kari Aarstad Aase og Jorunn Stølan med VGredaktør Torry Pedersen i ryggen kjørt en nokså ensidig negativ fremstilling av HPVvaksinen.

25.6.15  HPVvaksinerte norske jenter undersøkes for ny sykdom.
Det er snakk om POTS, og det er ingen ny sykdom. Den er eldre enn HPVvaksinen.

4.9.15  Ny gransking av sikkerheten til HPVvaksinen

21.9.15
 Maria (18) har vært alvorlig syk i 5 år.
I denne artikkelen kan man lese at det tok nesten et år fra den siste vaksinen ble gitt, til sykdomstegnene meldte seg.
Papiravisa hadde i tillegg en forside som var så tendesiøs at Se&Hør må ha sendt dem blomster.
Skjermbilde 2015-09-23 15.12.31

22.9.15  Dansk ekspert vil ha timeout
Her fremstilles overlege Jesper Mehlsen som en av verdens fremste eksperter på HPVvaksinen.  I artikkelen fra 25.6. kalles han en av landets beste eksperter.
Jeg har spurt meg litt rundt, men hverken VG eller andre kan bekrefte at han er noen anerkjent ekspert på HPVvaksinen.
I denne artikkelen forteller han at han har hatt POTSliknende symptomer som liten.
Artikkelen forteller og hva han driver med. Han er «er leder af Synkopecentret ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler og den førende danske ekspert i synkope, pludselige besvimelser.»
Artikkelen nevner ikke HPVvaksine med et ord.

Det virker som VG med overlegg vil sette HPVvaksinen i et dårlig lys. De lar  udokumenterte påstander om bivirkninger overskygge de positive erfaringene fra 200 millioner utdelte doser, og de unnlater å si at selv om POTS mot formodning skulle være en reell bivirkning vil allikevel fordelene være større.

Bloggen Saksynt har også skrevet om VGs fremferd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s